Dela sidan på:

Att missbedöma verkligheten

Jag låste skåpet i omklädningsrummet med mitt gröna kombinationshänglås, tog min lilla ryggsäck och gick ut till simbassängen för ett träningspass. 40 minuter senare ställde jag min ryggsäck vid skåpet i omklädningsrummet och upptäckte att jag inte kunde öppna hänglåset. Min första tanke var att någon hade fixat med det. Efter att ha försökt under några minuter, gav jag upp. Jag gick till receptionen och bad att personal skulle komma med en avbitartång. Mitt besök i receptionen tog kanske 3 minuter. När jag kom tillbaka till min ryggsäck såg jag att låset var borta och att mina kläder som fanns i skåpet var borta. Min spontana och omedelbara känsla var att någon jäklades med mig. Jag vände mig direkt till den som bytte om närmast skåpet och frågade om han hade sett något. Samtidigt som han sa, ”det har hänt mig”, såg jag att det fanns ett exakt likadant hänglås i ett skåp som var en meter från mitt tomma skåp. När jag vred in kombinationen öppnades låset och mina kläder fanns i skåpet.

Insikten fick mig att vackla till. Jag insåg att jag inte alls är speciellt bra på att förstå verkligheten. Trots att jag är väl medveten om att vi människor har lätt för att tolka verkligheten på ett subjektivt och vinklat sätt och att jag medvetet försöker att förhålla mig kritisk till det som jag tror är sant,  missbedömde jag verkligheten på två sätt under loppet av några minuter. Med automatik hade jag trott att någon hade manipulerat med låset, med automatik var det lika självklart för mig att tro att någon hade bevakat mig och då jag lämnade skåpet för några minuter, tömde det skåpet på mina saker.  Utan att tänka efter, hade min kropp uppfattat lögner som självklara sanningar. Om jag inte hade låtit min kropps reaktioner bestämma vad som är sant borde jag ha sökt efter andra  tänkbara förklaringar. Det är ju självklart att det perfekta låset för 39 kr och som säljs av ”Rusta”, skulle användas av massor av andra än jag. Lika självklart borde det ha varit för mig att inse att det mest logiska då låset inte öppnade sig, var att det inte var mitt lås. Förhoppningsvis har jag lärt mig själv en viktig läxa.

Kommentarer

kommentarer