Dela sidan på:

Det är korkat att vara kaxig när slaget är förlorat

– Hej, jag heter XXX och ringer från XXX. Vi har gjort fel mot dig. Vi har gjort flera misstag. Det ber vi om ursäkt för, men varför vill du ha så mycket i kompensation, sa mannen.

Jag frågade honom om han hade fullmakt för att tala för sin arbetsgivare.

– Du, anar inte vilka befogenheter jag har, sa mannen. Jodå, jag vet att du inte har någon fullmakt, så varför tar du upp min tid, frågade jag.
– Jag har fått i uppdrag av ”juristerna” att försöka lösa detta diskret sa mannen. Jaha, men det är ju överspelat på din nivå, sa jag.
– Du…vi har gjort flera fel och det är vi ledsna för men varför ska vi ge dig så mycket, sa mannen.  Ni hade flera möjligheter att kunna sköta detta snyggare…jag ringde er och jag tillskrev er…ni svarade att ni inte hade gjort något fel, sa jag.
– Ja, det var beklagligt att vi svarade så, men varför skall du ha så mycket, sa mannen.
– Du stjäl av min tid och du har inte förstått regelverket, du har inte visat att du har några befogenheter alls, du har inte förstått att era möjligheter att kunna klara er undan diskret, är små – ni har erbjudits flera möjligheter och de blir ännu sämre när du som inte har några befogenheter ringer och tar av min tid, sa jag.
– Vi ska kompensera men varför så mycket…..

Därmed avbröt jag telefonsamtalet.Att den som har gjort fel och vägrat rätta till detta men sedan konfronteras med insikten om att det inte går att försvara, skall hålla en mycket låg och försiktig profil, är en gammal sanning. Att det är för sent att mena att man ångrar sig när man har repet runt halsen är en sanning som brottslingar har fått erfara under flera tusen år. Att underskatta någon är det största misstag som man kan göra, är erfarenhet som har förts vidare genom berättartraditioner allt sedan människan fick kommunikationsmöjligheter. Jag häpnar över att en samhällsgigant vågar vara naiva nog för att bortse från dessa grundläggande fakta.

Kommentarer

kommentarer