Dela sidan på:

Dumpad

Bakom några jordhögar bortom Färjestadens återbruk, där trä och trädgårdsavfall får lämnas gratis, dumpades den gamla båten Athena Kalmar. Jag filmade henne under några månader i Färjestadens hamn under 2006-2007 då jag studerade vid Ölands dokumentärfilmskola. Jag fick med allt… från att hon låg på sin plats omgiven av alla andra fritidsbåtar, ensam kvar under hösten, ensam under stormen, ensam under snöstorm. Under stormen höll hon på att slita sig. Jag ringde till kommunen som kontaktade ägaren. Ett par dagar senare var hon tryggt förankrad igen.

Så sent som för en månad sedan låg hon kvar på sin plats i hamnen. Någon menade att hon var en fd lotsbåt… sannolikt från 1950- eller 1960-talet.

När jag sprang med min son idag på kvällen den 1 maj låg hon dumpad. Jag återvände med kamera och hittade kvitto från en båtdel – Volvo Penta – från i höstas. I båten låg en såg, köpt på ett byggvaruhus för 39 kr för ett halvår sedan. Jag köpte också en! Det fanns några ark oöppnade sandpapper köpta från Clas Ohlsson förra sommaren.

En halv enlitersbehållare med motorolja låg i henne tillsammans med olika båtprylar.

Motorn var kvar. Det fanns innehåll i tanken – sannolikt båtdiesel.

Vad har hänt?

Kan det vara som så att en tragedi ligger bakom tragedin med Athena?

Är det så att ägaren har avlidit och att någon anhörig har dumpat henne?

Är det i så fall ett värdigt sätt att handskas med Athena som har betytt mycket för en person under många år?

Jag vet ju att det fanns en person som hade svårt att kunna ta ut henne på havet men som ändå år efter år betalade båtplatsen för henne.

Varför låter någon Athena sluta som ett ”miljöbrott” – dumpad då ingen såg något?

Athena Kalmar

Athena Kalmar

Kommentarer

kommentarer