Dela sidan på:

En julsaga…nåja…berättelsen är åtminstone viktig

Kenneth171216

Samhörighet, gemenskap, en känsla av att dela något mycket viktigt och som långt ifrån alla andra förstår. Det är bra att Ultramarathon inne i Växjö sker så nära inpå julen. Vi blir påminda om att vi som har erfarenhet av tävlingen är lika på åtminstone ett udda men djupt sätt. Tävlingen lever fram till nästa gång starten går för tävlingen. Vi ses på andra tävlingar, vi blir vänner i sociala medier och ibland i verkliga livet. Vi blir vänner med anhöriga till medtävlanden. Alla presterar individuellt men får uppskattning från andra för att de var med och flyttade sina gränser på ett hedrande sätt. Resan fram till årets tävling har inneburit motgångar med hälsan för åtskilliga. Ryggproblem, livshotande sjukdomar, trafikolyckor mm, är några exempel. En legend hade inte ens kunnat springa 300 m under ett år men han ställde upp i 24 timmars med målet att klara maraton innan han lade sig för att gå några varv ytterligare på morgonen. Jag hade förmånen att se honom passera maran vid varvräkningen. Jag såg hans stund – så han var inte ensam om att uppleva den. Det var ett starkt minne även för mig.
Jag pratade några meningar med en annan legend som många underskattar gravt – han är rund om magen och tycks inte se ut att ha muskler. Han håller sig för sig själv, pratar väldigt lite men han tar sig runt varv efter varv i 12 timmar. Några ord, en tummen upp, det räcker väldigt långt ibland. För mig, är det viktigt att han är med varje år, han är en viktig del av tävlingen. Jag respekterar människor som han, djupare än jag respekterar den prylhets , glaumor och arrogans som jag upplever att många av mina klubbkamrater visar prov på. Dessutom ler jag åt tanken att den som ställer upp i 12 eller 24 timmars med svindyra kläder, dyra energidrycker men med arrogans …riskerar att få lära sig att inom ultra är det så mycket annat som är viktigare. Inom ultra, vinner ofta sköldpaddan över haren. Att kliva av efter 5 timmar på ett 12 timmars eftersom man missbedömde sin dagsform och inte tävlande med hjärnan…det leder till att sköldpaddan slår haren när 12 timmar har passerat.
Jag är stolt över att få vara en udda människa bland andra udda människor som hör till tävlingen. Vi består av människor som bla jobbar som städare, vaktmästare, är sjukpensionärer, är pensionärer, egenföretagare, läkare, advokater , poliser, präst….det finns säkert dessutom någon som jobbar som minkdödare ;-). Våra vardagsliv skulle inte kunna föra oss samman på det sätt som tävlingen gör.
Ultran har även lett till giftemål.
Även för den som är ensam under julen, blir ensamheten inte lika påtaglig när denne känner sig delaktig i gemenskapen genom tävlingen.
God Jul

Kommentarer

kommentarer