Dela sidan på:

Ett sätt att dölja, är att berätta

170215

Genom att berätta om saker – gärna med brutal ärlighet – skapar man integritet. Det är ett fenomen som innebär att det man ser och får berättat, är det som får uppmärksamhet. Genom att berätta, styr man bort uppmärksamheten från det som kanske kan ha större intresse för någon annan. Att berätta är ett sätt att dölja.

Livet går inte i repris. Livet har inte lovat något. Varje stund är viktig. Den som jag – ibland – känner att jag skulle radera ut all kännedom och historik om för min del, ändå utnyttjar sina vänner för att få information om mig och på så sätt ha kvar mig till viss del, bär sig illa åt. Därmed framträder det ännu tydligare till varför jag har det förhållningssätt som jag har. Den som missbrukar vänner på detta sätt borde be sina vänner om ursäkt.

Perfekta människor är tråkiga. Jag är inte tråkig. Kanske är det det som är kärnan till svaret om varför Berit – åtminstone idag….eller åtminstone för några minuter sedan – ser mig som världsmästare i att vara den viktigaste mannen i hennes liv? Kanske gillar hon mig för att jag visar henne saker i livet som är nytt för henne? Jag lär mig också nytt och testar nytt. Att stå på händer är barnsligt men det stör inte mig. Jag vill lära mig – har alltid velat lära mig det – och hon har inspirerat mig. Det är dessutom vettigt att – om än för en kort stund- kunna se välden upp och ner. Det stimulerar nya tankevägar som i sin tur kan leda till förmåga att kunna utveckla observationsförmågan och kunna få insikter som skapar en ny sanning över saker längre bak i tiden som jag inte förstod just då.

Det är lätt att tro sig tolka en text korrekt men att ändå fullständigt missa kontexten – att läsa orden men inte förstå innehållet.

Varje dag matar media oss med sådan exempel. Idag står det om en inkompetent läkare. När man söker svar i artikeln, går det endast att ana svaret i form av ett citat på några ord från en kollega: ”Det känns som om han inte förstod vad patienterna sökte för. Det framgår av hans journaler”. I morse fick jag svar på en frågeställning från en organisation som har stort samhällsansvar. Av svaret insåg jag att de inte ens hade läst min text…..Jag förklarade vänligt att det är skandal och att den som inte klarar av att läsa och förstå en text samt svara på det som framgår av texten, bör ställa sin yrkesroll till förfogande för någon annan som kan läsa och förstå en text.

Dessa små ord, resulterade i ett snabbt svar med innebörden att en hög tjänsteman skulle läsa och avge svar.

Den som inte kan förstå andras ord, kan kanske heller inte förstå andras beteende eller syfte med beteende. Dem som inte kan kommunicera borde söka hjälp för att lära sig förstå sig själv. Det är fel att låta vänner söka information om någon annan som inte vill kommunicera längre eftersom varje minut är viktig och livet inte har lovat något.

Kommentarer

kommentarer