Dela sidan på:

Får inte uppleva sluta första klass

”…I en sal på lasarettet….pingsten kom med gröna björkar….läkaren svarar ej den lilla men stök sakta hennes hår och med tårar i sitt öga vänder han sig om och går..

DSC_0749

-Pappa, jag vill prata med lillebror, sa min unga närstående från sängen på lasarettet. En något förvånad pappa hämtade storebror som ska fylla 10….Han lämnade bröderna ensamma när läkaren tog honom avsides och förklarade att inflammationen i magen är för svår- att hjärtat förmodligen inte orkar med..Pappan ringde farmor och farfar…farmor hade med sig de efterfrågade favoritkakorna. Min…(är svårt att formulera det som är så grymt…så nära men inget jag kan göra annat än att berätta om storheten och styrkan o det fina som ändå finns i det grymma…)..han blev glad och tog en kaka men insåg att han har tappat flera framtänder och munnen är fylld av blåsor som svider, men suget efter det som tidigare gav viss glädje…det finns grymt nog kvar. Läkare och annan vårdpersonal kommer ofta in i rummet och ger injektioner i den perifera venkateter som de har tvingas sätta i en halsven. Läkemedel som svider men som syftar till att bekämpa de bakterier som ändå lär öka febern dramatiskt till gränsen då medvetslösheten kommer som en befriare. Infarten till en central ven och infarten till tunntarmen som var fastsydd i huden på magen orsakade svår inflammation. Där fick han läkemedel mot sin obotliga sjukdom samt näring när han inte kunde äta tillräckligt.Han överlever inte att sövas och kunna få nya slangar. Vissa kamper går inte att vinna. Droppet med sockerlösning som går in i halsvenen irriterar och insticksstället blir alltmer inflammerat. Han börjar få sittsår och när han ligger gör det ont i ryggen. Det finns ingen kraft att orka titta på Disneyfilm…ingen kraft att trycka på gameboy och spela favoritspelet. Morfinet ger lindring och imorgon ska han komma hem till sina bröder och tre snälla goldentikar…Om tre dagar är han lovad en morfinpump så han kan trycka på en knapp själv när han har ont….
Det finns ingen pump att tillgå förrän då…Även om den fanns, skulle den spärras så att bara blygsamma doser skulle kunna ges….det enda som är givet och det enda som naturen lovar och det enda som går att lita på…det är att febern som befriar agerar snabbare än tre dagar….Om 14 dagar ska jag vara i kyrkan – mitt fina barnbarn döps….Då lär ”Tryggare kan ingen vara” spelas….När jag återkommer till kyrkan kort därpå..och samma visa lär spelas….då borde jag fråga prästen vad dennes chef menar med det….Jag ska ta med mig ett foto när jag höll i en liten grabb o dopklänning på Norra Öland för snart 8 år sedan…lyssnade och sjöng tyst med…Tryggare kan ingen vara….Visst vore det rimligare om Prästen istället förmedlade det som är mitt ledord….”Lilla vän…livet har inte lovat något alls”.

Vi lever inte länge och jag vet inte om det är bra eller dåligt men jag tror att den som inte är älskad är ändå död på något sätt. Den som är älskad kan inte dö….inte på riktigt…inte fullt ut….

Kommentarer

kommentarer