Dela sidan på:

Förbättring dödar det unika

20130412

För att bli medveten om sina misstag, måste man betrakta sig själv. Jag skulle försöka visa en bekant hur denne kan komma igång med frisim när jag insåg att jag själv inte har koll på alla de misstag som jag gör. Hur skulle jag då kunna visa någon annan hur en bra teknik kan vara?

Så länge som det har varit möjligt att filma under vatten har simklubbarna använt sig av att filma för att kunna förbättra simteknik. När tekniken användes på mig, kunde jag ana hur bristfällig min simteknik är. Metoden att filma för att komma till insikt och för att kunna förbättra, fungerar ju utmärkt även när det gäller löpning. Den viktigaste frågan borde emellertid ställas innan kameran tas fram: ”Vill jag försöka förändra mig?”. Denna fråga leder fram till andra frågor som stegvis kommer nära de centrala frågorna: ”Vad vill jag uppnå?” För vem vill jag uppnå?” ”Vad är det som är viktigt i mitt liv?”.

I teorin skulle det vara möjligt att även filma vardagliga livshändelser och att efteråt analysera dessa för att försöka lära sig att kunna hantera saker på ett annorlunda sätt. Även gällande livet i övrigt, skulle det först vara rimligt att ställa frågorna ovan. I strävan efter att förbättra oss, blir vi allt mer lika andra och för varje egenhet som vi förändrar, dödar vi en liten del av det som gör oss unika och som gör att vi tillför något någon gång som ingen annan kan tillföra.

Kommentarer

kommentarer