Dela sidan på:

Förtala ingen och aldrig

DSC_0150
Robert Aschberg hade ett program som hette ”Trolljägarna”. De sökte upp, konfronterade och överlämnade skadeståndsanspråk till personer som har kränkt andra medvetet på Internet -de hade ärekränkt, vilket utgör brott enligt Brottsbalken.

Åklagare åtalar när brott har skett men genom särskilda riktlinjer ska de vara mycket restriktiva med att åtala vid ärekränkningsbrott. Det är fråga om resursfördelning. Jag håller med! Det är mycket mer rimligt att de åtalar dem som kränker barn eller misshandlar kvinnor än att de ser till att hjälpa människor som har givit sig på andra människor som kan försvara sig själva.

Jag kom till en punkt då jag tvingades bryta en kontakt. Det gjorde ont men var absolut nödvändigt. Det skedde natten mellan en söndag och en måndag. Min flykt upptäcktes och gav omedelbar respons i form av kränkande ord om mig på på Facebook som syftade till att få mig att framstå som klandervärd i min levnad. Tingsrätten skriver att det inte spelar någon roll att det togs bort efter några timmar av den som skrev det. Det spelar heller ingen roll att det skrevs ”i stridens hetta”…nåväl…”strid”…jag smet som en liten mus men upptäcktes…

Några av mina vänner som har känt mig i många år, reagerade kraftigt på inläggen. Jag har inte tid…mitt liv är för kort för att ägna någon energi åt sådant …men jag insåg att jag måste göra en markering. Personen måste lära sig att aldrig under några omständigheter, förtala någon. Jag hade dessutom ett ansvar mot mina vänner och mot min trovärdighet. Jag kunde ha åtalat för brottet.Jag kunde ha krävt 7000 kr i skadestånd, men varför skulle jag göra mer än precis det jag behövde göra? Vad vore jag för man som skulle utnyttja sin ryggrad och sitt kunnande för att skada en person som innerst inne endast var djupt förtvivlad och som av andra skäl har det tufft nog ändå i livet?!

Min tid är för kort för att lägga tid på annat än det som andra tycker att jag är viktig för…min flickvän…men givetvis finns det en gräns för allt. För det fall en man bär sig illa åt mot mig eller mot min närhet…några illasinnade ord någonstans…då spårar jag även om det är dynamiska ip –
adresser eller ”skyddande telefonnummer”…då knackar jag på dörren och överlämnar anspråk om skadestånd. I vissa fall ser jag det som att ”Inget brott är för litet och ingen buse är för stor och ful”. Robert Aschberg – som jag har mött en gång – har säkert en del likheter.

Kommentarer

kommentarer