Dela sidan på:

Inga tingeltangelupplopp på Hultsfred

”-Såg du Olander”, undrade min dotter. Hennes förra klasskamrat var en bland ungefär 24000 som vistades på Hultsfredsfestivalen. – Hur kunde jag missa honom! Kvällspressen får festivalen att liknas vid en lite större parmiddag och min dotter tror på det som media förmedlar. Bara 23000 betalande….! Jag kan ändå lova att det skulle skrämma oss ordningsvakter ordentligt om bara några hundra av dessa skulle få för sig att starta ett ”tingetangelupplopp”! Ett tiotal busar i råkurr är något som är lättare att hantera. Då handlar det bara om att kolla efter en strategisk lucka att kunna fånga en buse utan att få några sparkar i ryggen. Under de sekunder det tar att hitta luckan hinner busarna slå sig ganska trötta och blir ofocuserade. Då är de ungefär som en gädda man haft på fiskespöet ett tag….lättare att hantera med alltjämt opålitliga om man inte tänker efter före. Tingeltangelupplopp å andra sidan….det är ofta harmlösa ynglingar som är så grovt byggda att de kan gömma sig bakom lyktstolpar som börjar slå en pinne mot en burk, några hänger på, de drar vidare till ett annat tält där fler hänger på osv. Till slut har vi ett upplopp som inte bara välter den fetaste av ordningsvakter utan även polisbilar.

”- Farbrorn är gammal”…, var ett legitimt skäl som min kollega och jag använde oss av för att sätta oss ner en stund mitt i sopbergen där ett eller annat tält fanns som befolkades av festivaldeltagare. Det är ju ganska långa pass under flera dagar som vakterna avverkar och större delen av passen ägnas åt fotpatrullering…..När man är en gammal farbror som jag (42 år), hade det varit välkommet om festivaldeltagarna hade anordnat rastplatser för ordningsvakter med jämna mellanrum. Allt som behövs är en välkommenskylt, stol och bord. Dessutom vore det bra om den som ville bekänna något djävulskap för farbror ordningsvakten, redan satt på plats och väntade med en undertecknad rapport.

Kraftverk, Alfaville, Duran Duran…

– Detta var det bästa på hela festivalen, sa flera gäster vid campingserveringen. Stundtals var det medelhavspartystämning när 80-tals klassiker vällde ur högtalarna. Inte kan det väl vara så att 80-talets musik har ett så starkt musikgrepp att personer som inte ens var födda då ratar band som Takida för att istället skutta runt till tonerna från Duran Duran? – Jo, så var det faktiskt! Det är orättvist men det är något för arrangörer att ta till sig. Branschen kan inte fostra musikonsumenterna att konsumera viss musik. Branschen måste anpassa sig till konsumenterna genom att de dem den musik de vill ha om det så är Mozart.

Med lite tur är jag med nästa år….året då festivaldeltagarna fixar rastplatser för farbror ordningsvakten…..Tomen får ju julgröt…../ Kenneth

Kommentarer

kommentarer