Dela sidan på:

Jag har en liten lieman sittandes på axeln

”Du har en hjärtinfarkt…eller snarare mer sannolikt…en hjärtmuskelinflammation”, sa läkaren.

”Du måste träffa en hjärtspecialist snarast. Har du ont nu”, fortsatte läkaren.

”Jo…jag vet att något är fel men jag har inte ont, sa jag. Jag är ju 44 bast och har tränat sedan jag var 12 år….Det sätter givetvis spår och jag kan inte leva för evigt”, sa jag.

”Men, nej tack….jag tar ingen akutid från akutsjukvården. Däremot kan det vara rimligt att du skriver en remiss till en hjärtläkare. Föresten…om ca 14 dagar ska jag försöka överleva mitt 15:e ”Järnmannen” Triathlon i Kalmar”, sa jag.

Resterande dialog mellan mig och läkaren vill jag inte återge. Tänk vad spännande om hon skulle ha skrivit ett vårdintyg – att tvinga mig till vård!

Rätten till frihet och att fatta beslut gällande sitt egna liv är helig och skall förbli oantastlig.

”Denna sommar vill jag hinna springa ett ca 17 km kvälls pass med början på Ölands norra udde och längst med vattenbrynet genom bukten i Böda sand och söderut.

Denna sommar vill jag hinna fridyka bland sälarna på Ölands södra udde. Jag har tänkt filma dem.

Denna sommar vill jag fridyka till ett vrak mitt i Kalmarslund som ligger på ca 11 meters djup.

Dessutom vill jag gärna cykla ett 10 mils pass på natten runt södra Öland…Vill komma till södra udden när det är som mörkast i sommarnatten och se fyrljuset. Min tanke är att det får bli sista passet innan årets Kalmar triathlon.”

För ca 15 år sedan dog orienterare titt som tätt. De dog för att deras hjärtan hade stannat helt oväntat. Efter mycket letande, trodde sig forskare ha identifierat orsaken – ett virus – TWAR – Chlamydia i lungorna. Det var fråga om och är alltjämt fråga om, vältränade individer som hade tränat hårt under åtskilliga år. Jag passar in i profilen. Det som ingen vill belysa, är att enormt många passar in i profilen. Enormt många har tränat uthållighet 10 timmar per vecka under åtskilliga år. Väldigt många har ärrbildningar på sina hjärtan som är en följd av hjärtmuskelinflammation eller hjärtinfarkt. Åtskilliga har förstorade hjärtmuskelväggar som under en period av tillfällig inaktivitet, försvagas med följden att hjärtmuskelvägen blir förslappad.

Sannolikt är det inte nyttigt att träna ”för mycket” uthållighetsträning. Men vart går gränsen?

Kalmar Triathlon växer. Fler deltagare innebär att sannolikheten för att tävlingen skall drabbas av sitt första dödsfall på grund av hjärtstopp, ökar. Sker det i år? Blir det någon som jag känner eller blir det jag?

Kommer liemannen på min axel att hålla sig lugn under loppet?

I vilket fall som helst ger träningen en höjd livskvalitet för mig. Jag får nya tankar och jag upplever massor. Det är en risk att träna men det är å andra sidan en risk att leva. Jag tror att åtskilliga tänker på ett liknande sätt.

den 15 juli 2010 Kenneth M Forsberg

Kommentarer

kommentarer