Dela sidan på:

Julmagi

Tre händelser påverkar mig mycket just nu.

– Expressen skriver om en 39-årig singelmamma med 17-årig son. De lyckades rädda julen genom att tjäna 800 kr som hundvakt samt låna 200 kr för att köpa en begagnad tv. Sonen får dessutom julklappar i år. Han får många små paket strumpor som mamman har delat upp från ett åtta pack hon köpt.

– Kollegorna Aftonbladet hade nyligen en artikel om en annan stackare, Calle Schulman som drar in 50 000 kr per månad men tvingas ändå låna innan månaden är slut.

– Min 15-åriga dotter köpte ett par trosor till en kompis i julklapp för 300 kr idag. Jag tror att jag skäms lite….men å andra sidan är det min rika X-fru som förser mina barn med pengar.

Idag var det lilla julafton och jag fick göra en insats som tomte till några av mina brorsbarn som ska emigrera till norra Öland under julen. Jag börjar bli slarvig….lillkillen på fyra år var nära att avslöja mig….det var endast en list och besvär utöver det vanliga som gjorde att jag klarade mig i år. Det var min dotter som påpekade att jag underskattade barnen. Henne hade jag lyckats lura tills hon var 10 år. När jag kom tillbaka som ”farbror Kenneth” berättade lillkillen att det hade varit en konstig men riktig tomte hos dem! För mig var det en bekräftelse som gjorde mig glad. Kanske hade jag hjälpt till att skapa lite julmagi? Min stenrika moster fick ett litet nödverktyg av mig….istället för ett julkort (dessvärre är jag socialt inkompetent till den grad att jag inte skriver julkort). Hon blev riktigt rörd. Värdet av presenten skulle inte ens räcka till en fika för Calle Schulman men den hade ett högt symbolvärde. Singelmammans presenter till sin son har säkert samma symbolvärde och jag tror att de mycket väl kan känna av mer julmagi än vad Calle Schulman kan uppbringa trots att han uppenbart har mer pengar än vad hans förstånd klarar av att hantera.

Min dotter har varit inne på något klokt angående presenter: ”Bättre att lista ut vad personen verkligen blir glad för och kanske något som visar att man är rädd om denne, än att bara köpa något dyrt”. –Ok, kompisen behöver säkert trosor och förmodligen köper inte hennes mamma just sådana som hon vill ha…..Min dotter hade inte mycket tid på sig idag….jag visste inte att butikerna stängde kl 16 när jag släppte av henne kl 15.30.

Nåväl, den 39 åriga mamman med sin 17 åriga son är sannolikt enkla individer som har lärt sig att uppskatta livets små glädjeämnen. Julafton framför sin begagnade Tv kan mycket väl göra dem lyckligare än den som Calle Schulman skapar när han ger en plasma tv á 42 tum och får en av samma sort från sin bror. Den 39 åriga mamman får dock betala dyrt för sitt julfirande! Efter jul kommer försäkringskassan, sociala myndigheterna eller hennes arbetslöshetskassa att ifrågasätta hur hon kan tjäna 800 kr utan att berätta detta. Hon lär bli avstängd från allt under utredningstiden och dessutom polisanmäld enligt lagen om bidragsbrott. Efter ett par års utredning får hon troligtvis böter med skyddstillsyn.

För min del tycker jag nog att det är ett högt pris….speciellt med tanke på att Calle Schulman kan komma undan skampålen när han och hans bror är fullt beredda på att anställa folk utan att nästan ge dem någon lön alls – visst har Calle det svårt….med en egen inkomst om 50 000 kr per månad som han ej överlever på, går det ju inte att betala någon för att jobba hos honom.

Expressen medverkar till att en singelmamma med en 17-åring lär få problem samtidigt ger Aftonbladet Calle Schulman gratisreklam….en kille som är stenrik och bevisligen inte bryr sig om att ge anställda avtalsenlig lön.

I morgon på julaftonskvällen lär min ena bror ringa mig och undra om jag har lust att komma bort för att ta en whiskey eller flera…han lär vara trött och förbannad över sina svärföräldrars sätt att bete sig…vissa kallar det ”snobberi”. Jag kommer att vara nöjd efter att ha lyckats lura hans barn mitt på dagen som tomte – skapa julmagi, mina barn kommer att vara trötta och vilja titta på någon film och jag kommer att behöva någon som kan lyssna när jag lovar dyrt och heligt att fortsätta sopa till maktmissbrukare och journalister som skulle tjäna på att ha mer människokännedom är snyggt utseende. ….Hur kunde Expressen vara så grymma att de sänker en ensamstående 39 årig mamma med 17 årig son, några timmar innan julafton! De borde komma med på tomtens ”Stygg lista”

Kommentarer

kommentarer