Dela sidan på:

Kommer snart hem

Intro ur radion

”Tilltagande sydvästlig vind 8-12 meter per sekund övergående i sydlig vind 18-22 meter per sekund. Varning utfärdas för farvatten….”

Antecknar prognosen och positionen…Passerar Bläsinge…får snart lä….

Motorn varvar när hon kastas omkring.. Det knakar i skrovet. 17 meter och 44 ton 200 meter från land. Kommer snart hem…

Den 5 november kl 18.14 omöjligt hålla rak kurs. Ont om bränsle.  Tio distans till inseglingen. Nisse ringer hem via VHF. Stockholm radio undrar hur det är. Svarar…Kommer snart hem…

Rodret svarar dåligt. Vi spänner fast oss i styrhytten. Stockholm Radio Calling…Stockholm radio calling. Ja, det är svårt men….Johan vill prata med sin fru…Ok…..Vi klarar oss….Vi kommer snart hem.

Vi ser ljusen….Vi ser ljusen…Påbörjar barbordsgir 110 grader vid inseglingsrännans ytterprick..

Utnyttjar vågorna från sydväst… påbörjar giren…. har inget val…går ej vända upp mot vågorna…går ej rida ut stormen…

Hon svarar inte..hon svarar inte!

Mayday, Mayday this is…fishingboat Sierra, Bravo… tystnad…..evig tystnad…

Kom aldrig hem….  

Epilog

 

Kanske är det grunden till en sångtext? Detta är min uppfattning om vad som hände för ca 10 år sedan vid inseglingen vid Kårehamn på Öland. Fiskebåten var av trä och var förlängd. Samtliga tre ombord dog då hon slog grunt strax efter giren in mot hamnen. Enligt en av Ölandskustens mest rutinerade yrkesfiskare var fartyget för ”rankt” vilket påverkade stabiliteten. I fallet de skulle ha kunnat göra en långsam gir åt styrbord, kunde de ha vänt upp mot vågorna och ankrat tills det hade lugnat sig. Ingen vet varför de inte gjorde det. Befälhavaren har än idag inte hittats men man tror att han finns i fartyget. Eftersom det omgärdas av fiskenät, är det för farligt att leta igenom fartyget. Min berättelse är sannolikt inte helt sann men sannolik. Det är jättebra om den kan bli mer sannolik.

Den 24 oktober 2010  Kenneth M Forsberg

Kommentarer

kommentarer