Dela sidan på:

Vem är du?


Jag skulle vilja hävda att vi är summan av de roller vi iklär oss i. Den som hävdar att denne inte ”spelar” några roller, borde nog tänka efter lite.

Papparollen till en treåring är inte samma roll som försäljarrollen, militärrollen, föreläsarrollen eller någonting annat. Jag är helt säker på att poliser från Skåne inte lär sina treåringar att använda ord så som ”Nigger”.

Rollerna lärs in. Ofta innebär högre utbildningar en inskolning till en yrkesroll. Inom den akademiska världen pendlar acceptansen för varianter av yrkesrollen, beroende på hur hög utbildning man har. En fil. Mag måste agera inom snävare ramar än en doktorand som ju är steget mot fil.dr. Den som har blivit fil.dr inser snabbt att dennes roll blir mer styrd än någonsin. För kanske 25 år sedan fanns det en och annan excentrisk professor lite här och var. Acceptansen har svängt. Dessa säregna individer har inte längre plats inom den akademiska världen.

Väldigt många ikläder sig en speciell yrkesroll på sitt arbete. Det skiljer sig sannolikt inte mellan en hög chef på Volvo eller en 19 årig snabbköpskassörska på Netto. Jag imponeras faktiskt ändå mest av kassörskan. Flera gånger har jag arbetat i nöjeslivet en lördagsnatt och träffat på en eller annan gäst som varit otrevlig, full och osmakligt klädd för att på söndagseftermiddagen möte henne när hon sitter i kassan någonstans. Då är hon helt inne i sin yrkesroll och bemöter alla kunder på ett trevligt sätt.

Självfallet är det så att Storstadens stela och arroganta ordningsvakt, inte alls är densamma mot sin familj och sina vänner. Ordningsvakten går alltså in i en yrkesroll som denne tror är lämpligast. Faktum är att jag skulle tro att den som på samma sätt skiljer sig markant i sin yrkesroll och i sin privata roll, har lättare att få distans till sitt arbete och kan därför göra ett bättre arbete när det väl skall utföras. Kvinnor dominerar inom allt som har med människovård att göra. Det är inte konstigt eftersom kvinnor är skickligare på sociala nätverk och att kommunicera. Jag har arbetat inom kvinnodominerade yrken omkring 15 år och känner av en tendens som visar att kvinnor har svårare att ”kliva ur sin yrkesroll” när arbetspasset är över. Det är ett problem eftersom ingen gagnas av det. Familjen ser sin mamma och partner som en ”vårdare” eftersom hon mentalt alltid är i sin yrkesroll. Vårdyrkens arbetsskador är till största delen en följd av ”utbrändhet”. Jag tror att det är viktigt att kunna växla mellan olika yrkesroller och att växla mellan närhet och distans. Polisen eller socialassistenten måste kunna försöka distansera sig från obehagliga händelser i sin tjänst som de i kraft av sin yrkesroll tvingats initiera.

Vissa yrken innebär att den yrkesutövande måste agera så att andra människor mår dåligt. Chefen för Volvo måste ge tusentals sparken och därmed göra sig själv till ”hatobjekt”. Glöm dock aldrig att det är priset som får betalas för att vara den som har mest att säga till om och att vara den som har högst lön!

Jag glömmer aldrig den kirurg som gick ifrån mig och patienten under det att han talade högt för sig själv…..-Detta är för svårt….jag överlåter åt den som är närmare Gud är jag…Efter en stund kom överläkaren. / Kenneth

Kommentarer

kommentarer