Dela sidan på:

We are all different. I´m not…!

You are all different

Från filmen ”Life of Brian”

Monty Python-gänget träffar mer rätt med sin utsaga idag, än de gjorde då de myntade den. Kanske var det hippie- eller modsrörelsen då alla skulle hålla sig till någondera som inspirerade dem? Idag tycks alla kopiera varandra samtidigt som vi stiftar lagar som värnar om rätten att få vara annorlunda. Jag tänker på rätten att få bära slöja för den som arbetar i offentlig tjänst och alla antidiskrimineringslagar. Vi har rätt att få vara annorlunda men ändå köper vi samma märkeskläder. När vi ser att grannen har satt in ett fönster som går från markytan till tak, ska vi göra likadant. Nu är det ”hot” att bo som i en guldfiskskål! De enda som har nytta av det är fönstertittare. Visserligen hänger det oftast långa gardiner för fönstren men det går utmärkt att placera en vidvinkelkamera á 350 kr från Kina, vid marken så att den ser under gardinen. Det där är ju något som alla som sätter in sådana fönster är medvetna om. För ingen är väl så korkad att denne vill bo i ett akvarium och samtidigt inte vill bli sedd!

Vi vill vara unika men lika alla andra som också är unika. Tv-kanalerna resonerar på samma sätt. Den ena importerar ”Idol” varvid den andra kanalen svarar med ”So you think you can dance”. Så har det varit under kanske 15 år. Robinsson kontra Farmen kontra Baren kontra Big Brother osv. –Varför är det ingen av TV-cheferna som vågar vara unik? Varför inte sluta upp med att försöka lura folk genom att hävda att de är nyskapande?

Den som vill vara unik borde studera vilken treåring som helst. När pappa går åt ett håll, väljer treåringen att gå åt andra hållet. När det är dags att klä på sig för att gå ut, klär treåringen av sig. När treåringen blir tonåring utspelas den sista kampen om att få vara unik. Det är få tonåringar som kunnat rädda kvar förmågan att vara unik upp i vuxenlivet då de snällt inrättar sig i samhällets normer: En enda utbildning, en enda äkta partner, en kombibil arbetar på ett arbete, bor i en nybyggd villa i ett villaområde där det mest unika är att brevlådorna har olika form. Vardagen följer samma mönster och avslutas med storhandel på fredagen, natta ungarna, vin framför TV´n, titta på ett frågesportsprogram som är en kopia av…..- Ja, någonting är det en kopia av i alla fall. Någon gång mellan kl. 23 och 00 är det SEX! –Vänta lite nu…., vadå Sex….det där juckandet är så välbekant att det sker med ren automatik och inte vågar man göra något unikt….- Nej, det är säkert så som grannarna Lage o Bettan har det….De är ju också ”different” precis som vi.

Kommentarer

kommentarer